IPTS untuk budak bodoh??

June 27, 2009 at 10:30 pm (Problems)

betul ke budak yg study kat ipts bdk bodoh dan x der masa depan……. aku sedih dgn kenyataan yg ditujukan terhadap aku oleh org ramai…. aku akui mmg aku layak masuk ipta sbb aku lebih minat course2 yg lebih kritikal dan teknikal.. seperti computer science dan IT…. aku heranlah manusia cm nie…. adakan budak2 yg masuk ipts langsung x mendapat tmpat utk bekerja di syarikat2 besar… aku heranlah manusia cm nie… bila masuk ipta or even poli mengakui dielah hebat dan pandai…. aku mmg akui mmg kebanyakan ipta mmg lebih establish brbanding ipts… nie dieorang kene akui bhw kebanyakan ipts baru ditubuhkan.. ini tidak adil bg membuat perbezaan cam tue…. mmg lag ipts tidak segah uitm, um, ukm sebab ipta2 nie dh lama ader kat malaysia…. aperlah fikiran org kiter nie… mmg aku sedih… dieorang kene akui ipts x der menawarkan course2 seperti sastera melayu, sains masyarakat, komunikasi, bahasa melayu… ipts lebih menawarkan kursus2 yg lebih kritkal cam engineering, IT, medic, accounting dn sebagainyal… ini disebabkan oleh course2 yg ditawarkan di ipta terhad utk pelajar cemerlang… aku akui ader gak budak2 ipta x berapa cemerlang msk ipta utk course kritikal nie…. tp tue rezeki dieorang…..

ader jugak yg kata ipts utk org kaya… aku x nafikan itu… tp kebanyakan yg masuk ipts ader juga di kalangan orang yg sederhana… aku akui yuran ipts lebih mahal… sbb dieorang x dpt bantuan drpd kerajaan…. aku pon bkn keluarga yg senag…. aku pon buat loan… sedangkan nk beli kereta pon buat loan…. kata2 bapak aku yg aku ingat smpi skang: kalo kiter nak berharta mestilah kene kuarkan duit…. sedangkan org kaya nk berharta pon berhutang… harta di sini boleh dikaitkan dgn pelajaran…

ader jugak org kata ipts punyer exam jauh lebih senag lulus berbanding ngan ipta yg lebih susah…
aku x setuju lgsg dgn ayat2 nie… aku rasa sama jer senag susah exam depends kepada course yg kiter amik.. jgnlah nk samakan course engineering ngan sastera melayu.. x pun course chemicals ngan business studies… x adil bg aku nk compare mcm tue… setiap course yg kiter amik ader susah dn ader senang…. bergantung kpd thp kerajinan seseorang utk menjadikan die sng atau susah…..

aku pernah bertanya kat sorang programmer yg grad kt ipta…. die nie pernah interview fresh graduates dr ipta dan juga ipts… sorang pelajar dr ipta yg cemerlang latar pendidikan die… lg satu budak dr ipts yg tidak terkenal dn juga latar pendidikan yg setakat sederhana….
menghairankan sebab budk ipta yg mendapat pointer 3.89 lebih x dpt kerja kat company programmer nie.. tetapi bdk ipts yg sederhana ini yg mempunyai pointer 2 lebih mendpat post sebagai programmer…
mengikut cerita programmer nie… bdk ipts nie mempunyai skills dlm programming yg jauh lebih baik berbanding ngan budak ipta yg cemerlang nie.. rupa diselidik rupa2 nya bdk ipta nie belajar utk exam…. dn hafal… skills programming pon cukup2 mkn…. moral of the story…. utk dpt kerja bkn dr penilaian pandai atau cemerlang nya budak tue… tp skills yg penting

kepada mereka yg suka menghina bdk2 ipts yg kononnya hanya layak utk budak x pndai, utk org kaya….. sbnrnya dieorang patut bukak mata sbb ader pelajar yg lebih cemerlang yg pg ipts dan dpt scholarships…itu jerlah pndgn dr insan yg hina cam aku…  sekian terima kasih….

p/s: aku budak ipts yg dpt loan MARA….. thanx MARA

Advertisements

Permalink Leave a Comment

Next page »